Kritéria krimpování

Datum: 21.06.2017
  | 
Kategorie: Měření kvality krimpu
Prohlíželi jste si katalogy konektorů, nalezli jste konektor, který vyhovuje Vašim představám a kriteriím a je vhodný pro vaši aplikaci. Je to zkrátka perfektní konektor s ohledem na potřebný proud, napětí, velikost obvodu, síla zapojení, kapacitu vodičů AWG, konfiguraci, způsob ukončení i bezpečnostní vlastnosti, tj. přesné uzavření, dokonale izolované kontakty a příslušné certifikáty.

Ale nejásejte předčasně, zvláště když konektor, který jste si vybrali, užívá jako systém ukončení technologii krimpování. Ačkoliv toto je jeden z nejrychlejších, nejspolehlivějších a nejstabilnějších způsobů ukončení, pokud není krimpování provedeno zcela bezchybně, vaše námaha, kterou jste věnovali výběru správného konektoru byla zbytečná. I když existuje 13 možných obecných problémů, se kterými se můžete při krimpování setkat a které mohou snížit spolehlivost vašeho produktu, lze těmto problémům předejít s určitou dávkou vědomostí a předběžného plánování.

Abyste lépe pochopili tento problém, musíte si představit, že se tato koncovka/konektor - skládá ze tří částí : spojovací část, přechodová (tranzitní) část a část vlastního krimpování (Obr. 1 a 2). Spojovací část, jak si sami z názvu můžete odvodit, je část, která slouží ke spojení nebo se stává rozhraním pro druhou část tohoto spojení.Tato část byla navržena tak, aby sloužila jako propojení k protikusu a jistým způsobem fungovala díky konektoru jako bazální řešení. Jestliže způsobíte svou činností jakoukoliv deformaci v této části, zvláště během procesu krimpování, má to vždy za následek snížení výkonu konektoru.

Přechodová část je navržena také tak, že by neměla být procesem krimpování nijak ovlivněna. Když způsobíte svou činností nějaké změny polohy uzavíracích klapek nebo zarážky na koncovce/konektoru, dojde rovněž k ovlivnění výkonu koncovky/konektoru.

Krimpovací část je jako jediná navržena tak, aby byla během procesu krimpování ovlivněna, přetvořena. Při použití příslušného vybavení pro krimpování, doporučeného výrobcem konektoru, je krimpovací část deformována tak, aby konektor zcela pevně/neprodyšně přilnul k vodiči. Ideální je, když se veškerá činnost spojená s krimpováním vodiče odehraje pouze v oblasti krimpování.

Příklad správně provedeného krimpování můžete vidět na Obr. 3

Prameny vodiče přesahují do krimpovací část alespoň o velikost 1 průměru vodiče. Např. vodič AWG 18 by měl přesahovat alespoň o .0.40". Jak izolace, tak i vodič jsou viditelné v části mezi izolací a části krimpování vodiče. Krimpovací část vodiče má tvar zvonového ústí na přední části i na konci, zatímco přechodová a spojovací část zůstávají beze změny, jako byly na začátku procesu krimpování.

Jestliže zakrimpované konce vodiče nevyhlíží tak, jak je zobrazeno na Obr. 3 , mohlo to být způsobeno špatným postupem při krimpování. Existuje 13 možných problémů, které se při krimpování mohou objevit a vy jim můžete předejít.

Zde je uvedeno 13 nejběžnějších chyb krimpování:

1. Výška krimpování je příliš nízká.

2. Výška krimpování je příliš velká.

3. Krimpování izolace je příliš malé.

4. Krimpování izolace je příliš velké.

5. Uvolnění některých pramenů vodiče.

6. Délka odizolovaného vodiče je příliš krátká.

7. Vodič je vložen příliš daleko.

8. "Banán" - příliš ohnutá koncovka.

9. Krimpování je příliš vepředu.

10. Malé zvonové ústí (přechodový kužel).

11. Velké zvonové ústí/hrdlo.

12. Držák je ustřižen příliš dlouhý.

13. Uzavýrací jazýčky jsou ohnuté.

Všech těchto 13 chyb krimpování je popsáno v následujících kapitolách.

 

 Nákup na www.abetec.cz


Další odborné články


e-Shopy, školení a e-Booky


soldering.cz

e Booky ZDARMA

fotografie

video

► Kritéria krimpování

Naše webové stránky používají cookies, které nám pomáhají zjistit, jak jsou naše stránky používány. Abychom cookies mohli používat, musíte nám to povolit. Kliknutím na tlačítko „OK, souhlasím“ udělujete tento souhlas.


Cookies jsou malé soubory, které webové stránky (i ty naše) ukládají ve Vašem webovém prohlížeči. Obsahy těchto souborů jsou vyměňovány mezi Vaším prohlížečem a našimi servery, případně se servery našich partnerů. Některé cookies potřebujeme, aby webová stránka mohla správně fungovat, některé potřebujeme k marketingové a statistické analytice. Zde si můžete nastavit, které cookies budeme moci používat.

Nezbytné cookies
Analytické cookies
Marketingové cookies